Checkdisk (chkdsk) / Filesystemcheck (fsck)

hdd cleanroom herstel

Het standaard hulp programma’s filesystem check of checkdisk, voor Windows, DOS, Linux, Unix, etc. worden in veel gevallen gebruikt om beschadigingen in het filesysteem te repareren, in sommige gevallen werkt het goed en in sommige gevallen werkt het niet goed, sterker nog; werkt het zelfs averechts en kan het uiteindelijk data verlies tot gevolg hebben.

Bij het uitvoeren van een filesystem check of check disk (chkdsk - fsck) is voorzichtigheid geboden. Dit heeft nu en dan tot gevolg dat bestanden of volledige mappen beschadigd of geanonimiseerd raken. File recovery wordt duidelijk een ingewikkeldere zaak als chkdsk al is uitgevoerd.

Checkdisk uitvoeren bij een hardwarematig beschadigde harde schijf:

Indien er sprake is van een fysiek beschadigde harde schijf, disk is gevallen of maakt tikkende geluiden, kunt u doormiddel van het uitvoeren van een Checkdisk uw gegevens permanent beschadigen . U kunt hierdoor zelfs uw gegevens voor een groot deel compleet verliezen.

Wanneer kunt u checkdisk het beste gebruiken:

  • Indien het filesysteem erom vraagt
  • In het geval van preventieve maatregel om te zorgen dat je filesysteem optimaal functioneert.

In welke gevallen kunt u het beste Checkdisk (chkdsk) niet gebruiken:

Om verder beschadiging van uw data te voorkomen raden wij u aan met ons contact op te nemen en gebruik te maken van onze snelle check. Binnen ~15 minuten kunnen wij u vertellen over de status van uw beschadigde mediadrager en of er nog een kans is op data recovery.