Luzernestraat 51 2153 GM Nieuw-Vennep NL
+31(0)252 621 625

Schijf gevallen of gestoten

Informatie aanvragen

 

Is je harde schijf gevallen of ergens tegenaan gestoten?

Het is iedereen al wel eens een keer overkomen: je externe schijf laten vallen. In de meeste gevallen gaat het goed en kan je hem gewoon weer gebruiken, tot die ene keer…
Dan kun je niet meer bij de gegevens op je schijf en heb je val- of stootschade.

Gevallen schijf wordt gerepareerd

Dagelijks ontvangen wij, niet alleen telefonisch, maar ook steeds vaker bij ons op het laboratorium, mensen waarbij dit gebeurd is en hun gegevens kwijt zijn na een val van hun harde schijf. Onze eerste vraag is dan altijd hetzelfde: Wat heb je na de val nog zelf geprobeerd? Het antwoord is vrijwel altijd, dat ze de disk na de val een paar keer geprobeerd hebben om hem op te starten maar vervolgens geen toegang meer kregen op hun laptop/computer. Tuurlijk wil je het zeker weten of die het écht niet meer doet maar in de meeste gevallen wordt de fysieke schade in de schijf daar alleen maar groter door en daardoor wordt het herstel van je data ook een stuk moeilijker en duurder.

Schijf gevallen of gestoten: Onze tips

  • Probeer je harde schijf na de val of het stoten niet vaker dan twee keer op te starten.
  • Wanneer je alsnog contact krijgt met je disk (laptop/computer) maak dan direct een kopie van al je gegevens.
  • Wanneer de harde schijf meteen bij het opstarten tikkende geluiden maakt, start de harde schijf dan niet meer op.
    Elke poging die je hierna doet, kan er voor zorgen dat de schade aan je harde schijf (en dus ook aan je gegevens) groter wordt.
  • Neem zo snel mogelijk contact met ons op om te overleggen over de mogelijkheden van dataherstel.

Wat gebeurt er precies in een harde schijf tijdens een val?

De gegevens die op de harde schijf staan worden opgeslagen op data platen. Deze platen zijn bevestigd aan een ronddraaiende spindel met daarin een motor. Het is cruciaal dat deze data platters in de juiste positie blijven bij het draaien. Doordat de harde schijf is gevallen of ergens tegenaan is gestoten zullen de data platters in de harde schijf iets vervormd zijn. In plaats van dat ze mooi rond horen te zijn, zijn ze nu ovaal. Hierdoor draaien ze niet meer op een juiste positie en kunnen de gegevens niet meer goed gelezen worden.

Het kan ook zijn dat de lees- en/of schrijfkoppen beschadigd of kapot zijn. Deze koppen zitten vlak boven de dataplaten en ‘lezen’/‘schrijven’ data op de data platters.
Wanneer deze knoppen dus beschadigd zijn kunnen ze niet meer hun lees- en schrijfwerkzaamheden op een correcte wijze uitvoeren.

Ga liever niet zelf aan de slag met je harde schijf om te kijken wat er nou mis is. Wanneer een harde schijf buiten een laboratorium wordt opengemaakt, is er kans dat er stofdeeltjes op de onderdelen komen en hierdoor kan de schijf nog meer worden beschadigd.
Neem contact met ons op en wij zullen je adviseren wat je kan verwachten en het beste kunt doen.