Dataverlies na Checkdisk en Filesystemcheck?
De standaard hulpprogramma’s Checkdisk en Filesystemcheck worden in veel gevallen gebruikt om beschadigingen in het filesysteem te repareren.
In bepaalde gevallen werkt dit prima en in sommige gevallen werkt het minder goed.
Sterker nog: soms werkt het zelfs averechts en heeft de actie uiteindelijk zelfs het verlies van data en gegevens tot gevolg.
Uitvoeren van een Checkdisk en Filesystemcheck
Bij het uitvoeren van een checkdisk of filesystemcheck, afgekort als CHKDSK en FSCK, is voorzichtigheid geboden. Dit heeft namelijk nu en dan tot gevolg dat bestanden of zelfs volledige mappen beschadigd of geanonimiseerd raken, waardoor deze onvindbaar worden.
File recovery wordt vele malen ingewikkelder als chkdsk of fsck is uitgevoerd.
Checkdisk niet uitvoeren bij een hardwarematig beschadigde van de harde schijf
Als er sprake is van een fysiek beschadigde harde schijf, de harddisk is bijvoorbeeld gevallen of maakt tikkende geluiden, dan kun je door middel van het uitvoeren van een Checkdisk je gegevens permanent beschadigen. Wij maken ook mee dat je hierdoor zelfs jouw gegevens compleet kunt verliezen.
Wanneer kunt u checkdisk en filesystemcheck het beste gebruiken?
- Ten eerste als het filesysteem vraagt om een checkdisk
- Ten tweede als preventieve maatregel. Hierdoor zorg je dat jouw filesysteem optimaal functioneert.
In welke gevallen kunt u het beste Checkdisk (chkdsk) niet gebruiken:
- Als er sprake is van een fysiek beschadigde gegevensdrager. De harde schijf, laptop, computer is door een val, een stoot of een (stroom-)storing niet meer benaderbaar.
- Indien de harde schijf aangeeft dat er beschadigde sectoren zijn gedetecteerd.
- in het geval dat de harde schijf ongewone geluiden maakt. Bijvoorbeeld tikkende, piepende of zoemende geluiden. Ook is er geen toegang meer tot de data op de harde schijf.
Contact na Checkdisk en beschadiging van het filesysteem
Om verdere beschadigingen van jouw data te voorkomen, raden wij jou aan om contact met ons op te nemen.
Ons advies is om gebruik te maken van onze gratis ‘snelle check’. Binnen 15 minuten kunnen wij jou meer vertellen over de status van jouw beschadigde gegevensdrager.
En uiteraard of er nog een mogelijkheid is op het herstel van de beschadigde of gegevens. Onze datarecovery specialisten geven jou altijd een eerlijk antwoord met daarbij een kostenverwachting. Van daaruit besluit je zelf of het herstel uitgevoerd kan worden.