Dataverlies door brand is een van de grootste nachtmerries voor bedrijven van elke omvang. Wanneer een brand uitbreekt, kan dit leiden tot beschadiging of vernietiging van fysieke apparatuur, zoals computers, servers en andere opslagapparaten waar bedrijfsgegevens worden bewaard.
Dit kan leiden tot aanzienlijke verliezen van belangrijke bedrijfsinformatie en kunnen deze gegevens in veel gevallen hersteld worden door onze datarecovery specialisten.
Gevolgen van dataverlies door brand
Daarnaast kunnen de gevolgen van brand nog verder reiken dan alleen het fysieke verlies van gegevens. Brand kan ook leiden tot onderbreking van de bedrijfsactiviteiten, wat kan leiden tot verlies van inkomsten en reputatieschade. Als een bedrijf bijvoorbeeld klantgegevens of andere vertrouwelijke informatie verliest als gevolg van een brand, kan dit leiden tot aanzienlijke juridische en financiële gevolgen.
Bescherming tegen dataverlies door brand
Om je te beschermen tegen dataverlies door brand, is het belangrijk dat bedrijven back-upprocedures en -plannen hebben voor hun gegevens.
Dit betekent dat bedrijfsgegevens moeten worden opgeslagen op verschillende locaties, waaronder in de cloud en op externe harde schijven of servers.
Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat deze back-ups regelmatig worden bijgewerkt en getest om ervoor te zorgen dat de gegevens beschikbaar zijn wanneer ze nodig zijn.
Naast back-ups is het ook belangrijk om de fysieke beveiliging van bedrijfsgegevens te overwegen. Dit kan het gebruik van brandwerende kasten of het opslaan van apparatuur in een off-site locatie omvatten. Het implementeren van veiligheidsmaatregelen kan de kans op dataverlies door brand aanzienlijk verminderen.
Schade minimaliseren en risico’s minimaliseren
In het geval van een brand is het ook belangrijk om snel te handelen om de schade te minimaliseren. Dit omvat het informeren van personeel en klanten over de situatie en het identificeren van wat er precies is verloren gegaan om een herstelplan op te stellen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat er een continuïteitsplan is dat beschrijft hoe het bedrijf de activiteiten kan hervatten na een brand. Dit kan het opzetten van tijdelijke werkplekken omvatten en ervoor zorgen dat er voldoende back-upgegevens beschikbaar zijn om verloren gegevens te herstellen.
Kortom, dataverlies door brand kan een verwoestend effect hebben op bedrijven. Het implementeren van veiligheidsmaatregelen, back-upprocedures en een continuïteitsplan kan echter helpen de risico’s te verminderen en de gevolgen van een brand te minimaliseren.
Welke vormen van schade kunnen er bij brand zijn?
Wanneer een harde schijf getroffen is door brand kunnen er verschillenden vormen van schade zijn, denk bijvoorbeeld aan:
- De harde schijf maakt geluid
- Fysieke schade in of om de harde schijf
- Elektronische schade aan de harde schijf
- Verbrande elektronische componenten
- Door het blussen van de harde schijf kan er corrosie ontstaan in en om het apparaat
Ben je getroffen door brandschade?
Wanneer je getroffen bent door brandschade aan een harde schijf kun je altijd contact opnemen met Attingo Datarecovery. Bij ons in het lab ontvangen de herstelspecialisten regelmatig gegevensdragers die door brand beschadigd zijn geraakt en in de meeste gevallen is het ons gelukt de gegevens nog te herstellen.
Ben je verzekerd tegen brandschade?
Mocht jou dit nou overkomen zijn, adviseren wij je in geval van gegevensverlies na brandschade om te informeren bij je verzekeringsmaatschappij of dataverlies na een brandschade gedeeltelijk of in zijn geheel gedekt is in jouw verzekeringspolis. Veel verzekeringsmaatschappijen dekken tegenwoordig dataherstel standaard in verzekeringspolissen.