Luzernestraat 51 2153 GM Nieuw-Vennep NL
+31(0)252 621 625

SanDisk SSD Western Digital – Problemen

Informatie aanvragen

 

Problemen en storingen bij externe SanDisk SSD-modellen

Sandisk SSD probleem afbeelding

Sinds begin dit jaar hebben externe SanDisk SSD harde schijven van Western Digital te maken met een toenemend aantal problemen en storingen.
Dit is ook opgemerkt door datarecoverybedrijven, zij helpen gebruikers, die niet zonder de inhoud kunnen die is opgeslagen op de externe SanDisk: of het nu gaat om gevoelige bedrijfsgegevens, onvervangbare foto’s of het proefschrift waar iemand al maanden aan werkt. Attingo Daterecovery is zo’n bedrijf dat zich 25 jaar geleden heeft gespecialiseerd in gegevensherstel.

SanDisk SSD’s voortdurend kapot

“We hebben elke week minstens één persoon die een externe harde schijf van SanDisk bij ons brengt, omdat deze niet meer functioneert”, legt Markus Häfele, Managing Director van Attingo, uit in een interview met Futurezone: “Er zijn opvallend veel fouten.”

Harde schijven kunnen niet meer worden gelezen

De externe harde schijven kunnen niet meer worden gelezen of ze worden niet meer weergegeven in het datadragerbeheer door de getroffen klanten.
Zonder hulp van datarecovery specialisten gaan de gegevens meestal verloren. De specialisten van Attingo Datarecovery hebben uitvoerig bekeken wat er mis is met de getroffen externe SanDisk-modellen.

Componenten passen qua grootte niet op de printplaat

Sandisk SSD kapot afbeelding

“Het is absoluut een hardware probleem en een zwak punt in het ontwerp en de constructie. Het hele soldeerproces van de SSD is het probleem”, zegt Häfele.
Een harde schijf heeft componenten die op de printplaat gesoldeerd moeten worden. “Het gebruikte soldeermateriaal veroorzaakt luchtbellen en daardoor breekt het gemakkelijk. Bovendien zijn de gebruikte onderdelen veel te groot voor de lay-out van de printplaat”, legt Häfele de technische problemen uit: “Daardoor steken de onderdelen een beetje over de printplaat uit en is het contact met de thermische pads zwakker. Er is maar een kleine beweging nodig om soldeerverbindingen plotseling te laten breken.”

Alarmbellen als er een los contact is

Sandisk SSD onleesbaar afbeelding

Te grote onderdelen kunnen op de lange termijn niet stevig blijven zitten. “Als ze loskomen, kan er soms nog een klein beetje verbinding zijn”, legt de datarecoveryspecialist uit.
Klanten merken dat er iets los zit in de externe SSD en deze slechts gedeeltelijk werkt. Op dat moment zouden er eigenlijk al alarmbellen moeten gaan rinkelen bij de gebruiker.
Verstandig is om snel een back-up te maken van de gegevens. Voor je het weet gaat de verbinding volledig verloren, werkt de SSD helemaal niet meer en gaan gegevens verloren.

Maar waarom borrelt het soldeer?

“Dit kan verschillende oorzaken hebben. Of de fysieke omgevingsomstandigheden zijn niet goed, ofwel vochtigheid en temperatuur zijn de oorzaak.
Soms is het gewoon te wijten aan de slechte kwaliteit van het soldeer,” zegt de datarecoveryexpert.

Hoe de fabrikant op het probleem reageert

Häfele is van mening dat het bedrijf dat de externe SanDisk-schijven produceert, de getroffen externe SanDisk-modellen moet terugroepen. “Je kunt ze niet op afstand repareren of verbeteren”, zegt de expert. Dit is wel precies wat het bedrijf Western Digital, dat de harde schijven produceert en verkoopt, als officiële oplossing lijkt te hebben gepresenteerd. Futurezone confronteerde het bedrijf met de vastgestelde ontwerpfouten en vroeg om een verklaring.
Western Digital antwoordde: “We herkenden een probleem met de SanDisk Extreme, SanDisk Extreme Pro en WD My Passport in de lente en brachten een firmware update uit om het probleem op te lossen.” Er kwam geen antwoord op de specifieke vraag over de ontwerpfout en het hardware probleem bij de externe harde schijven.
Voor het communicatieteam van Western Digital moet het probleem dan ook als officieel opgelost beschouwd zijn, want er kwam geen verdere reactie behalve bovenstaande verklaring.
“Het is bijzonder als je een hardware probleem wilt oplossen met software”, zegt Häfele. “Het ene heeft feitelijk niets met het andere te maken.”

Epoxyhars ontdekt op sommige nieuwere modellen Sandisk SSD

De expert wijst er ook op dat ze onlangs modellen hebben gezien die al een technische upgrade hadden gekregen: Deze waren nog steeds voorzien van te grote onderdelen, maar waren beter vastgezet met epoxyhars naast het soldeer. “We vermoeden dat Western Digital het probleem heeft onderkend en de onderdelen duurzamer wilde maken.
Ze willen een extra veiligheidsfactor bieden, maar deze modellen komen uiteindelijk ook bij ons terecht”, zegt Häfele.
Gebruikers meldden ook dat de firmware-update die Western Digital aanbood, hun problemen niet had opgelost”.

Compensatie voor getroffen klanten

De communicatie van Western Digital met journalisten en getroffen klanten over deze kwestie is al meerdere keren bekritiseerd. Op de vraag hoe getroffen klanten compensatie konden krijgen, reageerde Western Digital helemaal niet. De getroffen klanten hebben meestal maar één keuze wanneer de harde schijf het begeeft: het doen zonder de gegevens of de gegevens naar datarecovery bedrijven brengen, wat duur is. “In de meeste gevallen kost een gegevensherstel nog steeds minimaal drie cijfers.
Iedereen moet natuurlijk voor zichzelf beslissen of de kosten de baten rechtvaardigen. Als het alleen gaat om de foto’s van mijn laatste vakantie, zou ik voor hetzelfde geld weer op vakantie gaan”, zegt Häfele.

SanDisk Extreme Portable SDSSDE61 en SanDisk Extreme Pro Portable SDSSDE81

Western Digital nam in 2016 de flashfabrikant SanDisk over om meer SSD-opslag te kunnen bieden naast harde schijven. De SanDisk Extreme Portable SSD en SanDisk Extreme Pro Portable SSD modellen worden met name getroffen door de problemen. Attingo Datarecovery heeft zelf de volgende modellen geanalyseerd: SanDisk Extreme Portable SDSSDE61 en SanDisk Extreme Pro Portable SDSSDE81. Andere modellen zullen waarschijnlijk ook last hebben van dezelfde fouten.

Gegevensherstel voor defecte externe SanDisk SSD harde schijven van Western Digital

Gebruik jij de externe SanDisk SSD harde schijven van Western Digital en ervaar jij problemen met het terug kunnen vinden van gegevens? Uiteraard willen wij niets liever dan dat je deze problemen niet hebt en doen er dan ook alles aan om in contact te blijven met Western Digital, zodat het ontwerp veilig gaat zijn voor dataopslag.
Tot die tijd helpen we iedereen met het herstellen van gegevens die voor jou van belang zijn.
Dus mocht het mis zijn gegaan kun je ons altijd vrijblijvend bellen voor een gratis advies of een snelle check inplannen.

Schrijf een reactie of stel een vraag