Luzernestraat 51 2153 GM Nieuw-Vennep NL
+31(0)252 621 625

Uitlezen van oude gegevensdragers

Informatie aanvragen

Heb jij nog oude gegevensdragers vol met gegevens?

Uitlezen van oude gegevensdragers afbeelding

Heb jij toevallig nog een oude datadrager thuis of bij je onderneming liggen en weet je niet wat voor gegevens hierop staan?
Denk aan bijvoorbeeld een oude floppydisk die je tegenkomt van vroeger wanneer de zolder wordt opgeruimd. Het uitlezen van oude gegevensdragers is een uitdaging.

Hoe bekijk je oude geheugendragers?

Problemen waar jij en velen anderen dan tegenaan lopen is; hoe bekijk ik de gegevens op deze (sterk) verouderde geheugendrager, in dit geval de ‘floppydisk’, met de huidige apparatuur? Hoe krijg je deze data vervolgens op een (ver)werkbaar formaat en waar/hoe kan ik de data dan veilig opslaan?

Uitlezen van oude gegevensdragers

Wanneer je per toeval nog een oude laptop of computer kan vinden is het mogelijk om de floppydisks één voor één in te voeren en de oude files, afbeeldingen en dergelijken op de slaan voor dat het te laat is. Hierna kan de oude gegevensdrager veilig worden vernietigd of worden bewaard nadat deze is leeggehaald.

Oude bedrijfsdata

Veel bedrijven kampen overigens met diezelfde problemen. Er zijn archieven vol met oude gegevensdragers zoals; tapes, ponsbanden etc. met daarop vaak nog wel ‘kostbare’, vertrouwelijke of benodigde data opgeslagen. Daarbij blijft de wens naar grote dataopslag groeien, naarmate de bedrijfsvoering steeds meer geautomatiseerd wordt, videodata zicht opstapelt en sociale media blijft ontwikkelen. Het onderhouden van al deze bits en bytes is een flinke klus, dus hoe kun je die groeiende berg data in bedwang houden?

Opslaan van grote hoeveelheden data

Het is bij een grote hoeveelheid data bijvoorbeeld belangrijk dat het op een centraal punt staat, anders is vaak al snel het overzicht kwijt. Bovendien is met de meeste traditionele en lokale opslagvormen juist het risico op gegevensverlies groot. Data kan op verschillende manier verzameld worden. Dit kan binnen een organisatie bijvoorbeeld op harddisks op tapes (gekoppeld aan de fileserver) en buiten een bedrijf kan dit met een extern datacenter (hosted) of in de cloud. Tegenwoordig wordt data vaak via verschillende clouddiensten opgeslagen bij Cloud providers die met hun tijd mee gaan. Steeds meer bedrijven kiezen er ook voor om het te combineren, een beetje de ‘best of both worlds’.

Datarecovery bedrijven helpen

Wanneer je data kwijt bent of er zijn gegevens beschadigd, zijn er gelukkig gespecialiseerde en gecertificeerde bedrijven die data veilig kunnen terughalen. Dit geldt zowel voor particulieren als bedrijven van elke omvang. Wat voornamelijk geruststellend is voor nu. Daarbij, zijn er bedrijven die data van oude gegevensdragers kunnen omzetten naar moderne gegevensdragers van de huidige tijd. Wat zorgt voor geruststelling voor later. Dus mocht het misgaan kun je altijd vrijblijvend bellen voor een gratis advies of quick check
inplannen.

Echter is voorkomen natuurlijk altijd beter dan genezen.