Luzernestraat 51 2153 GM Nieuw-Vennep NL
+31(0)252 621 625

Thuiswerken en de risico’s van gegevensverlies

Het thuiswerken wat nu door de overheid wordt aanbevolen, is een adequate maatregel om het coronavirus te bestrijden. Fysieke contacten worden hierdoor vermeden.
Dit brengt echter ook een uitdaging met zich mee: het risico op gegevensverlies is namelijk aanzienlijk groter bij thuiswerken. Wij leggen graag uit wat je hieraan kunt doen.

Waarom is er een verhoogd risico op gegevensverlies?

“Op vrijdag heb ik snel alle belangrijke documenten naar een USB-stick gekopieerd, zodat ik de komende dagen of zelfs weken thuis kan werken”, meldt Saskia. Zij werkt voor een Amsterdams bedrijf in de marketingsector.
Voor veel werknemers is dit dé oplossing; stuur snel de belangrijkste documenten per e-mail naar jezelf. Of kopieer ze naar een externe harde schijf of USB stick om thuis te kunnen blijven werken.

Een groot aantal bedrijven is niet voorbereid op thuiswerken. Daarbij is het voor werknemers vaak niet mogelijk om rechtstreeks in te loggen op het interne netwerk.
Waardoor er geen toegang is tot de nodige gegevens op de server.

Verplichte back-up geldt niet voor thuiswerkers

Gegevensback-up is niet verplicht, maar wel noodzakelijk, voor thuiswerkers. Daarbij worden in het interne bedrijfsnetwerk bestanden regelmatig en automatisch geback-upt en is het geen gewoonte om een back-up te maken. Als medewerkers vanuit huis werken, is dit in veel gevallen ook niet nodig. Mits er directe toegang tot het bedrijfsnetwerk mogelijk is. Bijvoorbeeld via VPN of als documenten rechtstreeks op de server worden aangemaakt en bewerkt. Denk hierbij aan een One Note of Google Drive. Op die manier worden de gegevens nog steeds correct geback-upt.

Lokaal opgeslagen documenten

Als documenten thuis op de laptop of pc zijn opgeslagen, heeft de centrale back-up van de onderneming geen toegang en is er geen back-up. Het verlies van gegevens zal hierdoor toenemen. Meestal worden de gegevens opgeslagen op laptops of USB-sticks en is er geen extra back-up gemaakt. “Het komt dan ook regelmatig voor dat gegevensdragers kapot blijken te zijn of dat documenten per ongeluk verwijderd of overschreven worden, ” legt Robbert Brans, directeur van Attingo Data Recovery Nederland uit.” Vanwege het snel toenemende aantal thuiswerkplekken verwachten wij dan ook een enorme toename van gevallen van dataverlies in de komende weken.” Robbert vermoedt ook dat de vermindering van IT-personeel ter plaatse het risico op gegevensverlies in de interne netwerken van het bedrijf zal vergroten. “Wij hebben al een soortgelijk effect waargenomen tijdens de wereldwijde financiële crisis vanaf 2007.”

Advies voor thuiswerkers

Een foutje is zo gemaakt, maar probeer toch volgens een aantal richtlijnen te werken om risico op gegevensverlies te minimaliseren.

Werk via het bedrijfsnetwerk waar mogelijk

Maak, indien mogelijk, rechtstreeks verbinding met het bedrijfsnetwerk en sla de bestanden daar op. Doe dit niet lokaal op uw laptop, PC of USB-stick thuis!

Zorg voor een eigen extra back-up

Als er geen verbinding is met het bedrijfsnetwerk, moeten de bestanden worden opgeslagen op een gegevensdrager. Denk hierbij aan een USB-stick of externe harde schijf en moeten ze ook opgeslagen worden op de PC of laptop. Zorg ervoor dat er altijd minimaal twee exemplaren zijn op verschillende media, idealiter zelfs drie of meer exemplaren. Voor extra veiligheid kunnen de verwerkte documenten ook naar het bedrijf worden gemaild.

Attingo Datarecovery helpt en adviseert

Al meer dan 22 jaar herstelt Attingo Data Recovery gegevens waarvan wordt aangenomen dat ze zijn vernietigd of overschreven. Onze specialisten helpen graag om data te herstellen. Als toonaangevende specialist voor professioneel gegevensherstel herstellen wij gegevens van defecte gegevensdragers of per ongeluk overschreven bestanden. Attingo Datarecovery heeft cleanroomlaboratoria in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Nieuw-Vennep. Bovendien is er een eigen onderdelenmagazijn voor meer dan 14.500 harde schijven en SSD’s.

Attingo Datarecovery helpt in tijden van nood

Is er in jouw onderneming onverhoopt toch data verloren gegaan? De kans dat Attingo Datarecovery data nog terug kan halen is aanzienlijk en wij helpen je graag. Als gevolg van de Corona-crisis haalt Attingo Datarecovery momenteel gegevensdragers gratis op, of je nu thuis of op kantoor aan het werk bent. Vervolgens herstellen wij, waar mogelijk, de data en bezorgen wij deze gratis om onnodige sociale contacten te vermijden. Onze laboratoria blijven in noodgevallen de klok rond werken!

Contact over risico op gegevensverlies

Zijn er toch gegevens per ongeluk overschreven of is er data verloren door een kapotte gegevensdrager? Dit kan de beste overkomen en wij lossen dit graag op.
Schroom niet en neem contact met ons op. Ons slagingspercentage is 92,4 % en we zorgen dat jouw gegevens weer op een vergelijkbare gegevensdrager terechtkomen, zodat jij verder kunt thuiswerken. Uiteraard krijg je van ons ook een advies mee, want hoezeer wij jou graag helpen, wij hebben liever dat je goed door kunt werken.