Luzernestraat 51 2153 GM Nieuw-Vennep NL
+31(0)252 621 625

Pas op met RAID-0, Raid-10 en Raid-50

Informatie aanvragen

Attingo Datarecovery interview in de Automatiserings Gids

“Als ik het voor het zeggen had, zou ik Raid-0 in elke vorm resoluut verbieden”
Besef van kwetsbaarheid gegevensopslag vaak afwezig

Pas op met RAID-0

“Als ik het voor het zeggen had, zou ik de toepassing van Raid-0 in elke vorm resoluut verbieden“, zegt Robbert Brans, directeur van Attingo Data Recovery uit Nieuw-Vennep.
Bij een Raid-0 configuratie, die ook bekend staat onder de naam ‘striping’, worden gegevens opgeslagen op een aantal diskdrives. Het grote voordeel van die aanpak is, dat data sneller weggeschreven kan worden dan wanneer slechts een enkele diskdrive wordt gebruikt.
“En”, zegt Brans, “dan is er natuurlijk nog het nadeel dat je geen enkele vorm van redundantie hebt. Valt een van de diskdrives uit, dan ben je meteen een deel van je data kwijt. Weg voordelen van Raid. Hetzelfde geldt overigens voor combinatievormen zoals Raid-10 en Raid-50. Met zo’n opzet verpest je de betrouwbaarheid van je opslagsysteem. Als ik aan klanten vraag waarom ze daar in vredesnaam voor hebben gekozen, dan is het antwoord vaak dat ‘de leverancier dat heeft aangeraden’ of een vergelijkbaar argument.”
Brans waarschuwt gebruikers veel voor de risico’s die ze lopen bij zo’n manier van werken. Hij stuit daarbij op afwijzend gedrag van ‘de branche’, die het geven van goede tips ziet als contraproductief. “Ik krijg wel te horen dat ik op zie manier mijn eigen boterham in gevaar breng. Doordat mensen voorzichtiger met hun opslag omgaan, gebeuren er minder ongelukken en heeft de sector disk-recovery minder te doen. Kortom, er komt minder brood op de plank. Ik bestrijd dat en blijf gewoon doorgaan met het geven van adviezen, omdat ik merk dat een deel van de gebruikers daar baat bij heeft”, aldus Brans.
En harde schijven blijven toch defect raken, hoe voorzichtig een gebruiker er ook mee omspringt. Dat geldt niet alleen voor notebooks en laptops maar ook voor schijven in servers en opslagsystemen. Brans: “Ik huiver als ik zie hoe mensen met hun laptop omgaan. Zijn ze klaar met werken, dan klappen ze het apparaat met fors geweld dicht. Of een server die ergens in de meterkast weggepropt wordt. Dat is vragen om moeilijkheden, gezien al het stof en de warmte die niet echt kan worden afgevoerd.”

No cure, no pay kan niet bij data recovery

Als een harde schijf defect is geraakt, dan is het devies volgens Attingo “afblijven”. Iedere poging om zelf nog gegevens van de schijf af te halen is al bij voorbaat kansloos en het verergert de problemen vaak. Brans: “We zien het meteen als een gebruiker zelf met een defecte HD aan het rommelen is geweest. Soms is de kast zelfs opengeschroefd en je wilt niet weten wat er dan allemaal voor troep in kan komen. Als een HD uit elkaar gehaald moet worden, dan doen we dat onder gecontroleerde condities, in een zogeheten clean bench. Dat is een werkbank waar doorlopend schone gefilterde lucht overheen wordt geblazen. Elk stofdeeltje wordt daardoor weggeblazen van de drive in kwestie. Na opening van de kast doen we een inspectie, met het blote oog maar ook met een digitale microscoop. Zo kunnen we de oorzaak van de fout meestal snel achterhalen. En daarbij is de kennis van de technicus die het werk doet ook van heel groot belang. Hij of zij kan putten uit een brede ervaring. Omdat we met hooggekwalificeerde mensen werken hanteren we ook echt nooit het principe ‘no cure no pay’. Stel dat onze technici weken bezig zijn om de inhoud van een harde schijf terug te halen en het lukt ze niet. Dan hebben ze dus al die tijd gratis gewerkt en dat kan natuurlijk niet.”
De hoeveelheid werk bepaalt, hoeveel een recoveryproject moet kosten. Brans: “Het herstellen van de inhoud van een harde schijf met een paar defecte sectoren is goedkoper dan het terughalen van data van een HD van een dik kaliber kogel doorheen is gegaan. En ook dat laatste komt voor. Het is dan de vraag, hoeveel geld een klant overheeft voor het reconstrueren van zijn verloren gegane gegevens.”
Attingo werkt voor zowel particulieren als bedrijven. Daarbij ligt de verdeling op ongeveer 25-75 procent. Er worden niet alleen magneetschijven hersteld, alle informatiedragers kunnen behandeld worden nadat ze defect zijn geraakt. “Hoewel we niet altijd garanderen dat het systeem weer in de oorspronkelijke vorm wordt geretourneerd. Bijvoorbeeld wanneer iemand het geheugen van zijn iPad heeft opgeblazen… Dan moet de complete hardware uit elkaar worden gesloopt, omdat de geheugenchips vast op het moederbord zijn gesoldeerd. De data worden dan wel gered, de hardware zelf heeft dan inmiddels helaas wel het loodje gelegd”, zegt Brans.
Richard Keijzer, Automatiserings Gids
BERICHT VOOR DE REDACTIE

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Robbert Brans, directeur van Attingo Datarecovery in Nederland.
Telefoon: 0252- 621 625