Luzernestraat 51 2153 GM Nieuw-Vennep NL
+31(0)252 621 625

Wat is Ransomware?

Informatie aanvragen

 

Ransomware is Engels voor gijzelsoftware. Hiermee blokkeren criminelen de computers en servers en versleutelen zij een of meerdere bestanden. Meestal wordt gevraagd een bedrag in virtuele valuta, zoals Bitcoins, te betalen om bestanden weer terug te krijgen. Opstarten na ransomware aanval is snel mogelijk, samen helpen wij bedrijven daarmee.

Tientallen bedrijven zijn slachtoffer

Volgens het National Cyber Security Center (NCSC) worden jaarlijks tientallen bedrijven in Nederland getroffen door ransomware. Wereldwijd zijn rond de 1.500 bedrijven recent getroffen. In 2017 vond er ook een grote cyberaanval plaats waarbij wereldwijd veel bedrijven werden getroffen. In Nederland lagen bijvoorbeeld twee containerterminals stil in de Rotterdamse haven. Maar ook farmaceut MSD, pakketbezorger TNT en 38 vestigingen van bouwmaterialen leverancier Raab KŠrchner werden getroffen.

Schade voor ondernemingen door ransomware

Voor bedrijven betekent dit een enorme schadepost omdat de operatie volledig stil komt te liggen. In een aantal gevallen wordt het losgeld daadwerkelijk betaald. Onduidelijk is hoeveel bedrijven dit doen. Bovendien is het niet duideijk of het betalen van het losgeld zinvol is, omdat vaak mail adressen geblokkeerd worden en er geen rechtstreeks contact met de criminelen achter de cyberaanval is.

Prio 1: Operationeel worden van ondernemingen

Bedrijven zoals, internetsecurity bedrijf Fox-IT, Hoffmann etc. worden direct ingeschakeld om de oorzaak te achterhalen. Eerste prioriteit zou echter moeten zijn om een onderneming zo snel mogelijk weer operationeel te krijgen.

Opstarten van een onderneming

Om een onderneming zo snel mogelijk weer op te kunnen starten is het belangrijk om de data van de laatste back-up, waarbij de systemen nog niet geïnfecteerd zijn, terug te vinden. Hoewel in dat geval een deel van informatie verloren is gegaan, kan deze back-up gebruikt worden om de productie c.q. operatie weer op te starten. Servers en aangesloten computers zijn besmet en kunnen absoluut niet meer gebruikt worden. Hardware is direct nodig, zodat de servers weer kunnen draaien en medewerkers met tijdelijke laptops weer aan het werk kunnen.

Attingo Datarecovery en Easy2Rent

Easy2rent afbeelding
Attingo Datarecovery is gespecialiseerd in het terughalen van verloren data. In het geval dat een organisatie getroffen is door ransomware, zal Attingo Datarecovery onderzoeken in hoeverre er bruikbare ‘back-ups’ zijn en/of data terug te vinden is. Op deze manier kan een ‘schone’ omgeving worden gecreëerd en kan een onderneming direct weer worden opgestart.

Easy2Rent is specialist in de verhuur van IT, Audio en Video apparatuur. Wanneer een organisatie getroffen is door ransomware, moeten alle besmette servers, laptops etc. ingenomen worden. Easy2Rent vervangt binnen korte tijd de hardware door nieuwe (schone) hardware zodat een onderneming binnen no-time weer operationeel is.

Ransomware verzekering

Daarnaast wordt uitgezocht hoe een onderneming besmet is geraakt en hoe dit in de toekomst voorkomen gaat worden. Een aantal verzekeringsmaatschappijen bieden verzekeringen aan om de schade te vergoeden aan door ransomware getroffen organisaties. Ook deze maatschappijen hebben belang bij een snelle hervatting van een onderneming, zodat schade beperkt blijft.

Aanpak en opstarten na ransomware aanval

Onze samenwerking bestaat uit een gezamenlijke boodschap richting de markt. Beide bedrijven moeten slachtoffers van ransomware bereiken. En vervolgens Easy2Rent en Attingo Datarecovery benaderen voor de beste oplossing. In de eerste instantie zal er contact zijn met Attingo Datarecovery, omdat een juiste ‘back-up’ essentieel is voor een korte termijn oplossing.