Luzernestraat 51 2153 GM Nieuw-Vennep NL
+31(0)252 621 625

Kritiek dataverlies komt steeds vaker voor

Informatie aanvragen

Problemen door RAID-systemen en virtualisatie

Kritiek dataverlies komt steeds vaker voor: het aantal spoedgevallen is met 21 procent gestegen.
Volgens gegevensherstelspecialist Attingo zijn er met name problemen door RAID-systemen en virtualisatie.

Het aantal gevallen van gegevensherstel is het afgelopen jaar duidelijk toegenomen. Het aantal zeer kritieke gevallen van gegevensverlies bij ondernemingen, waarvoor in het weekend of ’s nachts gegevensherstel vereist was, is in 2012 met 21 procent gestegen in vergelijking met het voorgaande jaar. Dit blijkt uit de interne opdrachtstatistieken van gegevensherstelbedrijf Attingo.

Spoedgevallen vaak in het weekend en op feestdagen

Zeer vaak wordt er in het weekend, op feestdagen of tijdens bedrijfssluiting tijdens de jaarwisseling beroep gedaan op de High-Priority-service. Het is geen toeval dat we deze pieken ervaren. Voor een hervorming van het interne IT-landschap worden doorgaans rustige perioden gekozen, waardoor er tijdens de dagelijkse werkzaamheden zo min mogelijk hinder door wordt ondervonden. Maar wijzigingen in servers lopen niet altijd op rolletjes. Alleen al als er nieuwe vaste schijven worden toegevoegd aan een RAID-systeem kunnen er complicaties optreden.

Spoed-dataherstel versus stilstand

In dergelijke situaties rijst deze vraag: Moet er gebruikgemaakt worden van de spoedservice of is het voordeliger om te wachten, ook al liggen de werkzaamheden stil? Omdat de technici en engineers bij Attingo voor de High-Priority-service 24 uur per dag beschikbaar moeten zijn voor gegevensherstel, zijn deze tarieven hoger dan voor ‘normaal’ gegevensherstel. Het blijkt echter regelmatig dat de kosten duidelijk hoger zijn als een bedrijf stil ligt. Zo konden bijvoorbeeld bij een kleine parketvloerfabrikant de gegevens via High-Priority-gegevensherstel in het weekend met succes worden gereconstrueerd.
Op zondagavond is de server met de gecrashte RAID naar het laboratorium gegaan en op maandagochtend kon het bedrijf de gegevens weer gebruiken. Naar schatting van de bedrijfsleider had een dagenlange uitval een omzetverlies van meer dan 100.000 euro betekend.

Steeds vaker worden virtuele omgevingen getroffen

De situatie was nog neteliger, omdat zich op de server meerdere virtuele servers bevonden, met onder andere factuurbeheer en de bestandsserver. Deze trend om alle servers tot één of slechts enkele machines te beperken, zien wij steeds vaker.
Het gevaar van een volledige uitval wordt daardoor ook veel groter. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het aantal aanvragen voor gegevensherstel buiten kantooruren duidelijk is toegenomen. Bovendien is de dagelijkse bescherming van meerdere terabytes moeilijk te verwezenlijken. Met behulp van dure opslageenheden kan dit wel worden gerealiseerd, maar vaak blijven de aanschafkosten van dergelijke hardware niet binnen het budget.

Zelf dokteren tot het bittere eind

Bij uitval probeert de IT-afdeling van een bedrijf vaak zelf de gecrashte server met de beschikbare hulpmiddelen weer aan de praat te krijgen.
Dat is wel te begrijpen, maar vaak wordt de situaties er alleen maar ernstiger van. Om dit op te lossen, heeft de gegevensherstelspecialist in de meeste gevallen duidelijk meer tijd nodig, waardoor de kosten stijgen.
Daarnaast wordt het risico dat de kwaliteit van de herstelde gegevens lijdt onder het feit dat de bestanden beschadigd zijn ook groter.
Dit is vooral funest als er meerdere virtuele servers getroffen zijn.

Spoedgegevensherstel: van het afhalen tot het leveren

In dergelijke gevallen valt het niet mee om het hoofd koel te houden. Attingo verzorgt daarom het afhalen van de server bij de klant tot de levering van de server met de herstelde gegevens. Gegevensherstel wordt uitsluitend in onze eigen cleanrooms uitgevoerd, al is het alleen maar vanwege de wetgeving inzake gegevensbescherming.
Meer dan 92 procent van de gecrashte server- en RAID-systemen wordt hersteld. In minder dan één procent van de gevallen is RAID-gegevensherstel vanwege onherstelbare schade aan de defecte vaste schijf niet mogelijk. In de resterende zeven procent van de gevallen zijn fatale eigen pogingen er de oorzaak van dat gegevens definitief verloren zijn gegaan.

Het hoge slagingspercentage voor professioneel gegevensherstel is het gevolg van voortdurende werkzaamheden op het gebied van onderzoek en ontwikkeling.
Dankzij continue Reverse Engineering kan Attingo vrijwel elke RAID-controller simuleren.
Daardoor kunnen de datarecoveryspecialisten in bijzonder korte tijd zeer complexe gevallen oplossen.

Wil je meer informatie over een datarecovery?

Bij Attingo Datarecovery Nederland ben je aan het goede adres voor een datarecovery.
Wij staan voor je klaar op het moment, dat je ons nodig hebt. Neem nu contact met ons op en vul, uiteraard geheel vrijblijvend, ons contactformulier in.