Luzernestraat 51 2153 GM Nieuw-Vennep NL
+31(0)252 621 625

Hardnekkig probleem: gecrashte vaste schijven in industriële installaties

Informatie aanvragen

Attingo raadt 1:1-kopieën aan voor industriële bedieningsinrichtingen

Amsterdam, 15 mei 2013
Een fonkelnieuwe bedieningsinrichting van een krachtcentrale is even kwetsbaar voor een crash als een oeroude zetmachine van een drukkerij: in moderne industriële installaties kunnen vaste schijven als middelpunt van een bedieningseenheid net zo plotseling en onverwacht gebreken vertonen als in installaties die hun werk al jarenlang doen.

industriële installatie met harde schijf afbeelding
Afbeelding: Industriële installatie

Gevolg is bijna altijd dat de productie stil komt te liggen als de gecrashte vaste schijf niet zo snel mogelijk wordt hersteld.
En op dit gebied hebben bedrijven vaak een achterstand, zo zien we aan de cases die binnen komen bij Attingo.
“Bij industriële installaties komt een crash van de vaste schijf vaker voor dan de eigenaren zouden willen zien.
Het probleem is dat ondernemingen weliswaar trouw back-ups van productiegegevens van de installaties maken, maar meestal geen kopie van de gehele achterliggende vaste schijf hebben”, laat Robbert Brans, bedrijfsleider van Attingo in Nederland, weten.

Gebreken in een systeem

Vaak is men zich niet bewust van het feit dat vaste schijven beweegbare precisieonderdelen bevatten, die zeer vatbaar zijn voor fouten. Vaste schijven kunnen, zonder waarschuwing en hoe oud ze ook zijn, wegens verborgen materiaalmoeheid als gevolg van trillingen of temperatuurwisselingen tijdens transport en opslag defect raken.
Zo wist onlangs een metaalbewerkingsbedrijf nog net een fiasco te voorkomen. De circa negen jaar oude CNC-machine viel uit tijdens de nachtdienst en de ingelichte data recovery specialisten moesten bij gebrek aan een kopie van de defecte vaste schijf een vervangende schijf met een identieke constructie gebruiken om de gegevens uit te lezen.
Gelukkig heeft Attingo een voorraad die uit meer dan 10.000 reserveonderdelen bestaat, maar als deze verouderde schijf niet voorhanden was geweest, had dit het dagenlang afspeuren van ruilbeurzen waar ook ter wereld ten gevolge gehad.
Bijna wekelijks belanden er vanuit allerlei hoeken vaste schijven uit defecte industriële bedieningsinrichtingen in de cleanroom van de gegevensherstellers, of het nu om farmaceutische bedrijven, waterkrachtcentrales of houtzagerijen gaat.

Herstel binnen minuten

Daarom biedt Attingo nu speciaal voor productiebedrijven een nieuwe dienst. Uit voorzorg wordt er een 1:1-kopie van de gehele vaste schijf van een industriële bedieningsinrichting gemaakt, om systemen ook in ernstige gevallen binnen minuten te kunnen herstellen. Meestal bevat de getroffen vaste schijf naast het besturingssysteem en de stuurprogramma’s ook software voor de registratie van productiegegevens en alle configuratiegegevens. “Daarom volstaat het niet om alleen een back-up te maken van de gegevens van één programma. Voor een snel herstel moet de gehele vaste schijf worden gespiegeld”, benadrukt Brans.

Gegevens spiegelen in het laboratorium

Om voorbereid te zijn op alle mogelijke situaties, van zeer oude tot fonkelnieuwe industriële bedieningsinrichtingen, beschikt Attingo over de vereiste accessoires, zoals speciale stekkers en aansluitingen of leesapparaten voor verschillende soorten diskettes, die af en toe nog worden gebruikt in tot 25 jaar oude industriële installaties. Daarnaast hebben de data recovery specialisten de nodige kennis van de diverse interfaces, registratiemethoden en standaardinstellingen voor gegevensoverdracht. Het is immers van groot belang om een volledige kopie te maken: “De schijf kan onderdelen bevatten die de fabrikant met onbekende wachtwoorden heeft beveiligd. Deze kunnen wij met geheime commando’s weer toegankelijk maken. Daarnaast kennen wij de specifieke opdrachten van de fabrikant voor afzonderlijke stappen van de vaste schijf en weten we hoe we hiermee moeten communiceren om een volledige 1:1-kopie te maken”, vervolgt Robbert Brans.

Rampscenario’s voorkomen

De kopie van de industriële vaste schijf wordt in overleg bij de klant of in de kluis van Attingo bewaard.
Hoe vaak een dergelijke spiegeling van de gegevens nodig is, is afhankelijk van hoe vaak de programma’s of configuratiegegevens op de vaste schijf worden gewijzigd. Brans: “Het gaat erom dat we rampscenario’s voorkomen door een kopie te maken. Als de productie stil komt te liggen, kan dit een enorme kostenpost worden.”

Bericht voor de redactie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Robbert Brans, directeur van Attingo Datarecovery Nederland.
Telefoon: 0252- 621 625