Luzernestraat 51 2153 GM Nieuw-Vennep NL
+31(0)252 621 625

Dataverlies door warmte

Data recoverybedrijven hebben hun handen vol aan oververhitte hard disks

Tips om dataverlies door warmte te voorkomen

warm weer

Veel dataverlies door warmte

Hoge temperaturen bemoeilijken zijn niet alleen voor mensen om te werken, ook harde schijven vallen bij deze weersomstandigheden vaker uit.
“Tijdens de zomer krijgen we een ongebruikelijk groot aantal gevallen dataverlies door warmte schadegevallen binnen”, zegt Robbert Brans, directeur bij Attingo in Nederland.
Op bijzonder warme dagen, zoals nu, ligt het aantal gevallen waarbij een beroep wordt gedaan op specialisten om data te herstellen, 50 procent hoger dan normaal.
Harde schijven zetten bij deze weersomstandigheden uit, wat kan leiden tot het crashen van de koppen of andere defecten.
Dat betekent niet dat data daardoor als geheel verloren kan worden beschouwd. “In onze cleanrooms zijn we in staat om nog altijd meer dan 90 procent van die data weer te herstellen”, aldus Brans.

Koeling is essentieel

De belangrijkste oorzaak van schade veroorzaakt door hitte, is dat serverruimtes vaak onvoldoende gekoeld worden, waardoor harde schijven oververhit raken.
Maar ook de uitval of het per ongeluk uitschakelen van een koelsysteem kan schade veroorzaken.
Attingo adviseert bij het verlaten van het kantoor altijd goed te controleren of de koeling nog aanstaat. Wie niet over een koelsysteem beschikt, zou er in ieder geval voor moeten zorgen dat de ruimte zo koel en droog mogelijk wordt gehouden.
Harde schijven kunnen ook met speciale ventilatoren worden uitgerust. “Door het gebruik van zo’n ventilator kan de temperatuur tot maximaal 70 procent worden verminderd”, zegt Brans.

Blikseminslag kan verwoestende schade aanrichten

Ook onweer, dat vaak bij warm weer optreedt, betekent meer werk voor datarecovery specialisten. Blikseminslag kan verwoestende schade aanrichten.
Ook de data die dan verloren gaat, kan in de meeste gevallen nog door datarecovery specialisten hersteld worden.
Attingo adviseert om in een computeromgeving altijd te werken met een beveiligingsoplossing die overspanningspieken kan opvangen.

Over Attingo Datarecovery

Attingo Datarecovery is een toonaangevend bedrijf op het gebied van dataherstel. Het van oorsprong Oostenrijkse bedrijf is in 1994 opgericht door Nicolas Ehrschwendner en maakte sindsdien een sterke groei door. Op dit moment zijn er 20 mensen werkzaam voor Attingo.

Data recovery behelst de reconstructie van data die door wissen, formattering, een technisch mankement, manipulatie, sabotage of natuurrampen als overstroming en brand bedreigd worden.

Attingo redt data van zowel complexe RAID-systemen of servers tot (externe) harde schijven of USB-Sticks. De onderneming heeft daartoe de beschikking over drie eigen hypermoderne clean room laboratoria in Wenen, Hamburg en Nieuw Vennep en beschikt over experts met jarenlange ervaring in de data recovery.
Niet voor niets is de slogan van Attingo “We try harder” met een succespercentage van om en nabij de 90 procent opgeloste cases.