Luzernestraat 51 2153 GM Nieuw-Vennep NL
+31(0)252 621 625

Bizarre gevallen dataverlies

Informatie aanvragen

De meest bizarre gevallen van dataverlies

Heeft Attingo deze bestanden kunnen herstellen?

Door verborgen risico’s kan het zomaar opeens gebeuren; dataverlies. De gevolgen kunnen fataal zijn. Het kan betekenen dat het functioneren van een bedrijf of zelfs een complete overheidsinstelling volledig stil komt te liggen. Zoals het ook kan gebeuren dat alle metingen van een duur onderzoeksproject zomaar als sneeuw voor de zon verloren gaan.
Attingo Datarecovery kan in zo’n geval uitkomst bieden. In meer dan 90 procent van de gevallen bleek het in 2011 toch nog mogelijk verloren data te reconstrueren.
Beter is het om het niet zover te laten komen. Uit een aantal bijzondere cases die Attingo Datarecovery het afgelopen jaar in haar laboratoria in Hamburg, Wenen en Amsterdam binnenkreeg, kan voor 2012 lering worden getrokken. Veel leed is eenvoudigweg te voorkomen.

Zwarte vrijdag

Op een noodlottige vrijdag ging niet alleen het administratief personeel van een groot bedrijf met weekendverlof, maar gooiden ook een aantal belangrijke servers er het bijltje bij neer. Daaronder ook een systeem met een schijf met diverse gevirtualiseerde systemen, waardoor e-mail en webverkeer totaal stil kwamen te liggen.
Het bleek daarbij uiteindelijk te gaan om een reeks onopgemerkte fouten in de firmware van de harde schijven die hier werden gebruikt.
Attingo Datarecovery is een volledig etmaal bezig geweest om alle systemen weer in de lucht te krijgen en de schade tot een minimum te beperken.

Onderzoek met explosieve kracht

De technische universiteit van Lulea in Zweden had het afgelopen jaar letterlijk en figuurlijk te maken met een schokkende ervaring.
Gedurende een jaar had een onderzoeksteam een experiment voorbereid waarbij de kracht van een explosie gemeten zou worden.
Tijdens het meten van de explosie werden de gemeten waarden naar een datalogger verstuurd. Door de grote luchtdrukgolf die bij de explosie vrij kwam, werd de harddisk echter volledig uitgeschakeld. Even leek het er op dat alle data van het experiment waar lang aan was gewerkt, verloren was gegaan.
Dankzij speciale reconstructieprocedures en jarenlange ervaring, zag Attingo Datarecovery toch nog kans deze data te herstellen.

Pure nostalgie

Van een particulier kwamen er bij Attingo Datarecovery honderden oude Commodore 64-diskettes in het laboratorium binnen. Deze klant had de wens dat alle spellen die daar op stonden, ook op een moderne pc weer gespeeld konden worden. Een bijzondere uitdaging voor de technici van Attingo Datarecovery die hiervoor flink aan de slag moesten met oude onderdelen en ‘oeroude’ technologie om de diskettes te kunnen uitlezen. Vervolgens konden de spellen alsnog geconverteerd worden, zodat ze op een moderne pc gespeeld konden worden.

Bom versnipperde filmopnamen

Een verslaggever van een nieuwszender zag de opnames die hij had gemaakt in een oorlogsgebied verloren gaan door een verdwaalde granaat die zowel zijn camera als zijn Blu-ray schijven volledig beschadigde. Attingo Datarecovery bleek ook hierna in staat om 95 procent van alle data die verloren gegaan leek, te herstellen.

Gevalletje 3 terabyte

Een omroep had voor het opslaan van een aantal belangrijk videobeelden een gloednieuwe 3-terabyte harddisk gebruikt. Wat men echter niet wist, was dat deze schijf een verborgen bug bevatte die ondanks de allernieuwste technologie in combinatie met oude chipsets en drivers, onherroepelijk tot opslagproblemen leidt. Door deze bug werd de harddisk niet voor een 3- maar een 2-terabye harddisk aangezien. Op het moment dat de schijf vol raakte, werd op miraculeuze wijze alle eerder opgeslagen data gewoon overschreven.