Luzernestraat 51 2153 GM Nieuw-Vennep NL
+31(0)252 621 625

10 tips tegen dataverlies

Informatie aanvragen

 

10 tips tegen dataverlies

Iedereen maakt gebruik van digitale opslagmedia. Of het nu om een laptop, pc, externe harde schijf, smartphone, usb-stick of fotocamera gaat.
We krijgen er ook allemaal weleens mee te maken dat deze apparaten niet meer goed werken waardoor je niet meer bij je data kan: dataverlies.
Dit kan bijvoorbeeld komen doordat er iets is gebeurd, opzettelijk of per ongeluk. Het blijven per slot van rekening gebruiksartikelen.
De onderstaande 10 tips tegen dataverlies zijn bedoeld om de levensduur van de opslagmedia te verlengen.

1. Maak regelmatig een back-up

Maak regelmatig een back-up van belangrijke bestanden en documenten. Zorg ervoor dat je een back-up maakt van zowel de lokale harde schijf als cloudservices zoals Google Drive of Dropbox.
Bewaar gegevens nooit slechts op één enkele gegevensdrager.

2. Controleer altijd de back-up

Controleer nadat je een back-up hebt gemaakt of deze ook daadwerkelijk gelukt is.

3. Laat de gegevensdrager niet dag en nacht aan staan

Laat jouw externe gegevensdrager bijvoorbeeld externe USB harde schijf, USB stick maar ook laptops e.d. niet 24/7 aanstaan, zet de externe media uit en ontkoppel de unit als je deze niet nodig hebt.

4. Gebruik betrouwbare software

Gebruik betrouwbare antivirussoftware en voer regelmatig scans uit om de computer te beschermen tegen malware die bestanden kan beschadigen of verwijderen. Vermijd het gebruik van onbekende of verdachte software of tools op de computer. Deze kunnen malware of virussen bevatten die schade aan bestanden kunnen veroorzaken.

5. Wees zuinig op je spullen

Wees zuinig op jouw gegevensdrager, zorg ervoor dat een externe gegevensdrager geen risico loopt om bijvoorbeeld van een tafel te vallen.
Laat ook de USB kabel nooit in de externe gegevensdrager zitten bij vervoer.

6. Download niet zomaar alles

Wees voorzichtig bij het downloaden van bestanden van het internet en open geen onbekende e-mailbijlagen, vooral als deze afkomstig zijn van onbekende bronnen.

7. Gebruik een UPS

Gebruik een UPS (Uninterruptible Power Supply) of op zijn minst een Surge protector (overspanningsbeveiliger) om de computer te beschermen tegen stroomstoringen of pieken die schade aan een harde schijf kunnen veroorzaken.

8. Zorg voor een veilige plek

Plaats een extern opslagapparaat niet in een afgesloten, vochtige of stoffige ruimte, maar altijd op een veilige plek waar goede ventilatie aanwezig is.

9. Een goede bestandsorganisatie is key

Voorkom dat je per ongeluk belangrijke bestanden verwijdert door te zorgen voor een goede bestandsorganisatie en door bestanden die je niet meer nodig hebt regelmatig te verwijderen.

10. Raadpleeg Attingo Datarecovery bij dataverlies

Raadpleeg een professional als je vermoedt dat de harde schijf is beschadigd of als je belangrijke bestanden niet meer kunt openen.
Probeer niet zelf te experimenteren met reparatietools, omdat dit het probleem vaak erger kan maken.

Wat doe je in het geval van dataverlies?

Geen paniek, er zijn verschillende manieren om gegevens te herstellen. Wij raden je altijd aan om een gespecialiseerd bedrijf in de arm te nemen. Je kunt geheel kosteloos en vrijblijvend bij ons langskomen in Nieuw-Vennep voor een snelle check van je gegevensdrager*. Je krijgt direct na de snelle check (je kunt hierop wachten) van ons een advies of een verdere analyse zinvol is en wat ongeveer de kosten bij een eventuele data recovery zullen bedragen.

Afspraak maken voor een gratis snelle check

Als je ondanks het volgen van onze 10 tips tegen dataverlies, toch gegevens kwijt bent dan kun je bij ons terecht. Wij maken graag vooraf een afspraak met je voor je bezoek. Je kunt ons hiervoor bellen op 0252-621625 of mailen naar info@attingodatarecovery.nl. Ook kun je ons contactformulier invullen, dan nemen wij zodra wij de mogelijkheid hebben contact met je op.

*Uitsluitend voor harde schijven en compact flash geheugen, dit is helaas niet mogelijk voor Tape, NAS, Server en of RAID-systemen.