Warmte

Veel dataverlies door warmte

Hoge temperaturen bemoeilijken zijn niet alleen voor mensen om te werken, ook harde schijven vallen bij deze weersomstandigheden vaker uit. “Tijdens de zomer krijgen we een ongebruikelijk groot aantal gevallen dataverlies door warmte schadegevallen binnen”, zegt Robbert Brans, directeur bij Attingo in Nederland. Op bijzonder warmen dagen zoals nu ligt het aantal gevallen waarbij een beroep wordt gedaan op specialisten om data te herstellen, 50 procent hoger dan normaal. Harde schijven zetten bij deze weersomstandigheden uit, wat kan leiden tot het crashen van de koppen of andere defecten. Dat betekent niet dat data daardoor als geheel verloren kan worden beschouwd. “In onze cleanrooms zijn we in staat om nog altijd meer dan 90 procent van die data weer te herstellen”, aldus Brans.

Koeling is essentieel

De belangrijkste oorzaak van schade veroorzaakt door hitte, is dat serverruimtes vaak onvoldoende gekoeld worden, waardoor harde schijven oververhit raken. Maar ook de uitval of het per ongeluk uitschakelen van een koelsysteem kan schade veroorzaken. Attingo adviseert bij het verlaten van het kantoor altijd goed te controleren of de koeling nog aanstaat. Wie niet over een koelsysteem beschikt, zou er in ieder geval voor moeten zorgen dat de ruimte zo koel en droog mogelijk wordt gehouden. Harde schijven kunnen ook met speciale ventilatoren worden uitgerust. “Door het gebruik van zo’n ventilator kan de temperatuur tot maximaal 70 procent worden verminderd”, zegt Brans.

Warmte veroorzaakt de volgende problemen het meest:

Wij komen allerlei gegevensdragers tegen met allerlei problemen, hiervan kunnen wij vrijwel altijd de oorzaak achterhalen. Warmte veroorzaakt dan ook het meest: