Versleuteling, encryptie

Versleuteling ofwel encryptie van gegevens op een harde schijf wordt al jaren lang toegepast door veel bedrijven, maar tegenwoordig ook steeds meer door particulieren. Encryptie wordt vooral gebruikt voor beveiliging en bescherming van gegevens op mediadragers.

bespreken probleem

Wij ontvangen regelmatig harde schijven die voorzien zijn van encryptie met bijvoorbeeld: BitLocker, Safeguard, TrueCript, MacAfee endpoint, Filevault, AxCrypt, 7-Zip, etc.

Problemen die kunnen optreden waarbij er sprake is van geëncrypteerde data is o.a. : beschadigde image, verkeerde handelingen bij installatie van encryptie software, corrupte data door beschadigde sectoren op de harde schijf, password vergeten of zoek geraakt, gehackt van buitenaf en vervolgens data versleuteld (Ransomeware), etc.

Data recovery van versleutelde bestanden is niet eenvoudig, maar zeker niet onmogelijk. In sommige gevallen zijn onze recovery experts in staat versleutelde gegevens weer leesbaar te maken. Versleuteling vormt een grote uitdaging voor het herstellen van files. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen hardware- en softwareversleuteling en gedeeltelijke en volledige versleuteling. Het is niet mogelijk om een algemene richtlijn te geven voor de kans op herstel van de gegevens, mits er een uitgebreide analyse van de versleutelde mediadrager plaatsvindt. Pas dan kunnen wij bepalen of wij in staat zullen zijn data succesvol te herstellen.

Heeft u data verlies en is uw data versleuteld met encryptie software? Geen paniek onze geoutilleerde ingenieurs kunnen in de meeste gevallen uw gegevens weer succesvol voor u terughalen.