RAID Offline

RAID offline? Uw data kan worden gered !

Is de rebuild afgebroken tijdens het RAID herstelproces? Is de RAID-controller defect of zijn er meerdere harde schijven uitgevallen in het RAID-systeem? Uw data kan nog worden gered, zelfs als uw RAID offline is. Een RAID recovery bij Attingo kan uitkomst bieden. Is de RAID offline? Advies: Zet dan onmiddellijk de server uit! En voer in geen geval een rebuild of herinstallatie van de RAID configuratie uit.

raid offline screen

Afbeelding: Adaptec Controller, Array Status: Offline

RAID offline – Datarecovery proces

Kansen op succesvolle data recovery

Door opgave van de specificaties van het type RAID-niveau zoals RAID0, RAID1, RAID5, RAID6, RAID10, RAID50,RAID51, etc, en door het opgaven van de exacte fabrikant in combinatie met de modelnaam van de RAID-controller, kan het recovery proces versnellen. Veel NAS-systemen maken gebruik van bepaalde RAID configuraties, die bijvoorbeeld worden aangeduid met: dev md0 md0.

Analyse, diagnose en procedure van data recovery

In spoedgevallen staan wij 24/7 klaar om een data recovery analyse te doen. De diagnose, analyse en data recovery worden uitsluitend uitgevoerd in onze eigen cleanroom laboratoria. Over het algemeen is de totale duur van het recovery proces tussen 2 en 4 werkdagen. In de hoge prioriteit service kan dit natuurlijk worden versneld.

Onderzoek en ontwikkeling

Met behulp van in huis ontwikkelde data recovery software en speciale gereedschappen voor RAID recovery is een virtuele simulatie en het opnieuw opbouwen van het RAID-systeem mogelijk. Onze ingenieurs hebben van alle RAID controller fabrikanten de toebehorende RAID parameters ‘reverse engineered’ o.a: Smart array van HP, Promise, PERC van  DELL, Adaptec RAID-controller, 3Ware, ICP Vortex, Intel, Areca, ATTO, Dawicontrol, High Point, LSI, QLogic, enz, enz.

RAID offline – veel voorkomende oorzaken

Het goede nieuws is dat in de meeste gevallen bij een gecrashte RAID server, er bij Attingo Datarecovery nog een succesvol herstel van uw data mogelijk is. Wat kunnen de oorzaken zijn?

Meerdere harde schijven van het RAID-array vallen uit

Afhankelijk van het type RAID-niveau (RAID0, RAID1, RAID5, RAID6 etc. of zelfs een JBOD) kan de uitval van 1 harde schijf al zorgen voor het falen van het systeem. Bij een RAID 6 moeten drie harde schijven zijn uitvallen waardoor de RAID configuratie niet langer kan functioneren en op FAILED gaat.

RAID offline na een mislukte rebuild van de RAID

Een mislukte rebuild is een van de meest voorkomende oorzaken van een offline RAID-systeem. Vaak zorgt alleen al een leesfout op een harde schijf ervoor dat het proces van de rebuild wordt geannuleerd. Toegang tot de RAID is dan niet meer mogelijk.

RAID offline door een defecte RAID-controller

Een defecte RAID-controller kan ook de reden zijn dat een RAID offline is gegaan. Ook dit is geen zeldzame fout. Wij kunnen van alle type RAID-controllers weer data herstellen, zoals van bijvoorbeeld: Adaptec, Promise, Intel, ICP Vortex, 3Ware, LSI, Smart array (HP), PERC (DELL), etc.

Uit de praktijk: RAID offline na stroomuitval

In een Fujitsu Primergy server, die niet was verbonden met internet en is met 6 SAS harddisks uitgerust. Na een stroomstoring werd de server opnieuw opgestart. Het indicatorlampje lichtte op en gaf aan, dat maar liefst 4 harde schijven vervangen moesten worden. De RAID5 meldde dat de RAID offline was en reddingspogingen waren niet succesvol, dus werd Attingo ingeschakeld om de data te herstellen.

In onze cleanroom zijn de schijven onderzocht en in 3 van de SAS harde schijven werd fysieke schade gevonden. Na de virtuele simulatie en een succesvolle herberekening van de RAID5 parameters konden alsnog alle relevante bestanden door ons worden hersteld.