Luzernestraat 51 2153 GM Nieuw-Vennep NL
+31(0)252 621 625

Harde schijf gevallen, data kwijt?

Informatie aanvragen

Harde schijf gevallen, data kwijt?
We leggen het gewoon nog een keer uit…

Door Robbert Brans, directeur van Attingo Datarecovery

Op veler verzoek heb ik weer eens een informatief stukje over gegevensherstel van gevallen harde schijven geschreven.
Het blijft blijkbaar moeilijk om een harde schijf, na een serieuze val, niet meer op te starten.
Dagelijks ontvangen wij niet alleen telefonisch maar tegenwoordig ook steeds vaker aan de deur, gebruikers die data hebben verloren, kortom problemen hebben om bij hun gegevens te komen na een val van een gegevensdrager.
In de meeste gevallen betreft het een externe ofwel portable harde schijf die bijvoorbeeld van de tafel, van de computer of uit de tas is gevallen. De toelichting die we vaak bij een recovery aanvraag krijgen is vaak hetzelfde. Wat heeft u na de val nog zelf geprobeerd? Is regelmatig de vraag van onze medewerkers. Het antwoord is vrijwel altijd dat men de disk nog wel een aantal keer heeft opgestart en geen toegang heeft kunnen krijgen tot de disk….
Ach ja, we begrijpen het maar betreuren het wel, want daar gaat misschien wel de kans op een succesvol herstel aan zowel de klant, als onze neus voorbij.

harde schijf gevallen 01 300x225 harde schijf gevallen 02 300x225

Gelukkig is het na een val een harde schijf niet altijd kommer en kwel. In veel gevallen is er toch nog het een positieve recovery van data mogelijk.
Zelfs bij een zware fysieke schade is het zeker de moeite waard om de harde schijf te laten bekijken in daarvoor geschikte omgeving, bijvoorbeeld een data recovery laboratorium. Hier is het mogelijk om op een veilige manier de hard schijf van binnen te bekijken.

Tips & Tricks bij gevallen disk, handig?

Harde schijf gevallen, data kwijt? Gewoon even kijken op youtube wat je eventueel zelf nog kan doen, of even op Google zoeken naar specifieke recovery software, gratis of betaald, het is er in overvloede. Maar let op, het probleem zit hem niet in de herstelsoftware, maar in het verkeerde gebruik daarvan.
De disk is namelijk na een val, schok of stoot fysiek beschadigd geraakt en zal dus in eerste instantie op en fysieke wijze moeten worden gerepareerd voordat er softwarematig actie kan worden ondernomen.
In veel gevallen wordt het fysieke gedeelte overgeslagen met als gevolg dat de schade in de harde schijf alleen maar is toegenomen …

Tegen dovemansoren…

Ondanks goed bedoelde adviezen om gevallen of gecrashte gegevensdragers NIET zonder meer op te starten en ondanks de vele honderden op internet gepubliceerde interessante artikelen betreffende dit onderwerp, wordt er toch nog door de gebruiker lustig op los geëxperimenteerd, helaas niet zonder nadelige consequenties, zo ondervinden wij bijna elke dag … zonde.